US-and-THE OTHERS

ATHENS VIDEO DANCE PROJECT
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού (27-30 Απριλίου 2017)
σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
US-and-THE OTHERS (ειδικό αφιέρωμα) 27 Απριλίου | είσοδος ελεύθερη
open Catalogue || Κατάλογος προγράμματος       PDF // US-and-THE OTHERS


Η ανάγκη του ανθρώπου να διαχωριστεί από τους άλλους προκειμένου να συνειδητοποιήσει τα χαρακτηριστικά της δικής του ταυτότητας, η οποία διαρκώς εξελίσσεται, αποτελεί μία σημαντική και αναγκαία διαδικασία της ύπαρξής του. Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις η ετερότητα επιβάλλεται από το σύνολο στο άτομο. Eίναι η κατάσταση των διακρίσεων, που πραγματοποιούνται είτε από το κράτος είτε από κοινωνικούς θεσμούς και ομάδες, όταν το άτομο δεν συμμορφώνεται με τις κοινωνικές νόρμες. Ως εκ τούτου, η επιβολή της ετερότητας αποξενώνει το χαρακτηρισμένο άτομο από το κέντρο της κοινωνίας και το τοποθετεί στο περιθώριο, ονοματίζοντάς το ο ΆΛΛΟΣ, ο ξένος. Ποιοι, όμως, είναι ΟΙ ΑΛΛΟΙ και ποιοι οι ΕΜΕΙΣ; Πότε η ποικιλομορφία είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα και πότε τίθεται σε κίνδυνο; Ποια είναι η απόσταση μεταξύ της κοινωνικής ταυτότητας ενός ατόμου και της ταυτότητας του Εαυτού του; Πως αναπαράγουμε τον αποκλεισμό των ατόμων που δεν ''ταιριάζουν'' με το πρότυπο της εκάστοτε κοινωνικής ομάδας; Πως ο άνθρωπος επιβιώνει από αυτή την κοινωνική επίθεση; Ποιες αντιδράσεις γεννιούνται από την επαφή μας με το διαφορετικό;Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού - ATHENS VIDEO DANCE PROJECT, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παράλληλα με το βασικό του πρόγραμμα προβολών κινηματογραφικών έργων και πολυμεσικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο US-and-THE OTHERS. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Το αφιέρωμα US-and-THE OTHERS πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και παράληλλα συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας  Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2017 (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.  

Η ημέρα έναρξης του φεστιβάλ θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένηστη συγκεκριμένη εκδήλωση που αφορά το ζήτημα της ετερότητας και θα διεξαχθεί στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Κινηματογράφος, Θέατρο και Φουαγιέ του Θεάτρου) στις 27 Απριλίου και ώρα 17:30 - 23:30. Μέρος του αφιερώματος θα ενταχθεί τις υπόλοιπες τρείς ημέρες (28, 29 και 30 Απριλίου, ώρα 17:30 - 23:00) στο βασικό κορμό του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ, στο Φουαγιέ του Θεάτρου. Όλες οι δραστηριότητες που αφορούν το αφιέρωμα US-and-THE OTHERS είναι με ελεύθερη είσοδο. Τέλος, για όλες τις ημέρες (27, 28, 29, 30 Απριλίου) όλοι οι χώροι της Α.Σ.Κ.Τ. είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία των διεθνών φεστιβάλ VIDEO DANCE LOIKKA (Helsinki), CINEDANS (Amsterdam), DesArts//DesCinés (Saint-Etienne), TANZRAUSCHEN Dance Film Festival (Wuppertal), L’ALTERNATIVA Independent Film Festival (Barcelona) and R.I.C.E.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ & ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΤΕΧΝΗΣ KAI ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Michale Kliën (Choreographer, lecturer, initiator of R.I.C.E. and Institute of Social Choreography) & Βιτόρια Κωτσάλου (Dancer, initiator and director of R.I.C.E.), Απόστολος Νικολαΐδης (Κινηματογραφιστής - Σκηνοθέτης), Παύλος Φυσάκης (Φωτογράφος), Δρ. Ναταλία Κουτσούγερα (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας | Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), Άννα Λυδάκη (Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας | Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), Αντώνης Μπέρτος (Ψυχολόγος - Ιδρυτικό μέλος των The Face of Men DancetheatreCo.), Γρηγόρης Γαϊτανάρος (Performer - Χορογράφος - Σκηνοθέτης), Νικόλ Κοϊμτζή (Χορεύτρια - Δασκάλα χορού - Οικονομολόγος), Abdul Naziri (Καλλιτέχνης).
Δημήτρης Μιχαλάκης (φωτογράφος), Γιώργος Μουτάφης (photojournalist)back to top